Middels Primalz geven wij hier praktische invulling aan waarbij het bestaansrecht en het verdienmodel van de boer voorop staan.
Category: Timeline Stories
All timeline stories.
2014
Het Nederlandse landbouwbeleid geld als vooruitstrevend. In sneltreinvaart volgen aanpassingen zich op. Deze zijn voornamelijk gericht op verdere verduurzaming, biodiversiteit, modernisering en verjonging van het platteland. De Nederlandse overheid wil overduidelijk deze positie behouden. Tegelijkertijd staat Nederland voor een aantal grote maatschappelijke uitdagingen. Zo dreigt onze bodem, de belangrijkste productiefactor, uitgeput te raken. Verder hebben we te maken met..Lees meer
2013
Het GLB beleid word verder hervormd om het concurrentievermogen te versterken en om duurzamere landbouw en innovatie te stimuleren.
2003
Het GLB bied inkomenssteun. Met de hervorming van het GLB beleid word de steun losgekoppeld van de productie. Voorwaarde is dat boeren goed voor hun grond zorgen en zich houden aan milieu-, dierenwelzijns- en voedselveiligheidsvoorschriften.
1992
GLB schakelt over van markt- naar producentenondersteuning. Landbouwers worden aangespoord om milieuvriendelijker te werken en ontvangen rechtstreekse subsidies.
1991
Invoer nitraatrichtlijn Europa sluit zich hiermee aan op mondiale afspraken zoals bijvoorbeeld mede opgesteld door de WHO. Wereldwijd is inmiddels de (vastgestelde) stikstofkringloop overschreden, terwijl de fosfaat kringloop bijna is overschreden. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Planetaire_grenzen ) Verhoogde CO2 uitstoot kan worden afgevangen door bomen en planten. Om huizen en fabrieken te kunnen blijven bouwen en om toenemende uitstoot..Lees meer
1984
Landbouwbedrijven worden zo productief dat ze meer voedsel produceren dan nodig is. Er worden diverse maatregelen getroffen om de productieniveaus in te dammen. In Nederland worden de productierechten ingevoerd.
1980
Bewustwording effecten van zure regen. Vanaf deze periode ontstonden meer Europese beleidsmaatregelen ter vermindering van uitstoot.
1962
Ontstaan Gemeenschappelijk landbouwbeleid Inkomens van boeren bleven achter op andere economische sectoren. De opkomst van coöperaties en standsorganisaties jagen de schaalvergroting verder aan. De roep om hervorming van het landbouwbeleid werd steeds groter. In de laatste 50 jaar evolueert de landbouw van een nationale naar een meer dan ooit Europese en mondiale aangelegenheid. vanaf 1990 weegt het debat over de vrije wereldhandel op het Europese landbouwbeleid.
1957
Ontstaan van de Europese Gemeenschap De landbouwpolitiek ontstaat, voldoende voedsel aan redelijke prijzen met leefbare landbouwbedrijven met redelijk inkomen voor de boer zijn de insteek.